Louis Grondijs

Louis Grondijs beschrijft

25/08/1914

25 augustus 1914

“In een brandend huis op de Groenmarkt zag ik manschappen schieten. Ik vroeg me af of ze iemand gezien hadden die uit het brandend huis wou ontsnappen. Ik liep voorbij een winkel toen een soldaat me bij de arm pakte en een lijk liet zien dat daar op de grond lag. Ik vroeg hem of hij hem had doodgeschoten. Hij antwoordde van niet, maar dat hij er wel bij was. En dat ze de Schweinehunden wel zouden leren, om op Duitse soldaten te schieten.

Ik vroeg hem hoe hij wist dat die man op hem geschoten had. Hij antwoordde me met een vraag. Hoe ze dat in godsnaam in de donkere nacht konden gaan onderzoeken?

In dit antwoord ligt volgens mij de hele logica van de represaille tegen de onschuldige burgers.”

Louis Grondijs is een oorlogsverslaggever voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Hij werd naar Belgiƫ uitgestuurd om verslag uit te brengen van wat er daar gebeurde. Hij was een verslaggever uit de voorste linies.

Tags: