affiche duitse intrede

Gespannen sfeer in Leuven

25/08/1914

25 augustus 1914

“Er heerst grote zenuwachtigheid bij de Duitse troepen in de stad. De hele tijd rijden eenheden af en aan in de richting van Mechelen. Aan het station arriveren nieuwe troepen, die onmiddellijk weer vertrekken via de Mechelsesteenweg. Bij het stadhuis is het een komen en gaan van koeriers. Er is duidelijk iets gaande en dat merkt iedereen, niet in het minst aan het kanongebulder dat uit de richting van Mechelen komt. Naar het schijnt zijn de Duitse troepen en het Belgisch leger in Buken met elkaar slaags geraakt.”

Hervé de Gruben is rechtenstudent (1894 – 1967) en wordt in juli 1914 brancardier in het door de universiteit ingerichte St-Thomashospitaal, dat in de gebouwen van het Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte werd ondergebracht. De Gruben is één van de weinige bevoorrechte getuigen die ononderbroken in Leuven bleef.

Tags: